Nauka
To Potęga
FAQ
Szukaj
Użytkownicy
Grupy
Galerie
Rejestracja
Profil
Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
Zaloguj
Forum Nauka Strona Główna
->
Chemia
Napisz odpowiedź
Użytkownik
Temat
Treść wiadomości
Emotikony
Więcej Ikon
Kolor:
Domyślny
Ciemnoczerwony
Czerwony
Pomarańćzowy
Brązowy
Żółty
Zielony
Oliwkowy
Błękitny
Niebieski
Ciemnoniebieski
Purpurowy
Fioletowy
Biały
Czarny
Rozmiar:
Minimalny
Mały
Normalny
Duży
Ogromny
Zamknij Tagi
Opcje
HTML:
NIE
BBCode
:
TAK
Uśmieszki:
TAK
Wyłącz BBCode w tym poście
Wyłącz Uśmieszki w tym poście
Kod potwierdzający: *
Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Skocz do:
Wybierz forum
Regulamin i ogłoszenia
----------------
Regulamin
Ogłoszenia
Przedmioty szkolne
----------------
Muzyka
Matematyka
J. Polski
Historia
WOS
Chemia
W-F
J. Angielski
Biologia
Fizyka
Religia
Informatyka
Geografia
Trochę Magii
----------------
Fan Fiction
Inne Magiczne Światy...
Książki
----------------
Wasze Ulubione
Te bardziej potrzebne
Nasza twórczość.
----------------
Twórczość Sylwi
Twórczość Patryka
Twórczość Pisarza
Pogaduchy
----------------
O czym tylko chcecie...
Linki
----------------
Magia
nauka
Rozrywkowe
Kosz
----------------
Kosz
Przegląd tematu
Autor
Wiadomość
magda
Wysłany: Wto 21:12, 27 Cze 2006
Temat postu:
Tak
Wspominałeś już o tym przy moim opowiadaniu. W przyszłości może wykorzystam tą recepturę
A te twoje ciekawostki i przepisy... Robią ten temat coraz ciekawszym
\
Edit:
Zapomniałabym
Pozdrawiam
Zachwycona
Magda
Patryk
Wysłany: Wto 20:12, 27 Cze 2006
Temat postu: 1410 r czyli po co chemikowi data bitwy pod Grunwaldem
Ok teraz zdradzę tajemnicę potężniejszą niż zamiana ołów w złoto. A jest to tajemnica... jak pędzić bimber. oto potrzebne rzeczy
1 kg cukru
4 litry wody
10 dag drożdź (widać tu datę 1410)
elenmajerka ok 0.5l
gar bimbrwoniczy ze szkła 5l
garnek min 4 l
komora destylacyjna
chłodnica chemiczna
szczypta szczawianu amonu (pożywka dla drożdzy)
wata
zaczynamy:
wlewamy do elenmajerki ok 0.25l wody dodajemy drożdzy, 4 łyżki cukru i odrobinę szczawianu amonu. wszystko zatykamy watą i stawiamy w ciepłe miejsce i uważamy by wata nie wyskoczyła z naczynia. Resztę wody gotujemy w garnku do wrzenia. Potem wlewamy wodę do gara bimbrowniczego i dodajemy cukier. czekamy aż temp wody spadnie do 30 stopni. Wtedy dodajemy ekstrakt z drożdży (bez waty oczywiście). odstawiamy to wszystko w ciepłe miejsce. Gdy wszystkie drożdze umrą (powstanie osad na dole) bierzemy całą zawartoś destylujemy podam niedługo link z obrakiem jak wszystko podłączyć itp... trzeba pamiętać by temperatyra pary nie była większa niż 90 stopni
Miłego picia:D
fora.pl
- załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by
phpBB
© 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin